Európa prémium autó márkái egy kézből

06 20 530 8084 Hívja vezető tanácsadónkat hétköznapokon 9-18 óráig! Fundamenta belépés Ajánlatkérés HU

Mi a hátránya a tartós bérletnek?

Bár a tartós bérlet elszámolás szempontjából kedvezőbb, az ára 2%-al drágább más finanszírozási formákhoz, mint a hitel vagy lízinghez képest az iparűzési adó következtében.

Mit jelent a gyakorlatban a tartós bérlet előnye más finanszírozási formákhoz képest?

Példaként vegyünk egy 60 000 Ft-os törlesztést, melyből hitel vagy lízing esetén a költségként leírható összeg 5-10% közöttre tehető, tehát mindössze 3-6 000 Ft számolható el költségként. A tartós bérlet esetében azonban a 60 000 Ft-os törlesztés teljes egészében költségként számolható el. Amennyiben ha egy 1 000 000 Ft értékű gépjárművel 3 havi törlesztő részlettel számolunk kamat nélkül, a hitel vagy lízing esetében háromszor 333 333 Ft-os törlesztésekkel, 0 Ft-al futnak ki a konstrukció végére. A tartós bérletnél azonban a finanszírozás nem egyenlő részekre kerül bontásra, mivel a futamidő végére a majdani piaci értéket mutató tükröző maradványérték kerül beállításra. A fenti példa alapján ez az összeg 300 000 Ft, amely piaci áron a futamidő végén a flottakezelő értékesíteni fogja az gépjárművet. Ennek köszönhetően a gépjármű értékének harmada más által kerül majd kifizetésre. Ezáltal a lízinggel és hitellel ellentétben csak a használati díjat kell kifizetni, amely a fenti példa esetén 3x 233 333 Ft, azaz mindössze 700 000 Ft.

Mit jelent a tartós bérlet?

A tartós bérlet, más néven operatív lízing, bár nem minősül pénzügyi terméknek, mégis rendkívül kedvező finanszírozási forma. Egyik előnye abban nyilvánul meg, hogy amíg a hitel vagy lízing esetében a cégek költségként csak a törlesztőrészlet kamattartalmát, és az amortizációt tudják elszámolni, addig a tartós bérlettel a bérleti díj teljes egészében leírható költségként.